• Cancel
    Filter
Filter

Ephemera Auction

You can place your bids from our web site until Aprıl 04th at 21:00. Live auction will run live at 21:02. Commission rate is 20%. "PAYMENT PERIOD IS 5 DAYS AFTER AUCTION ENDS."

  • Category: Dergi
Lot: 356 » Dergi

Masonluk Tarihi, Cumhuriyet Dönemi İlk Türkçe Mason Süreli Yayını Büyük Şark, No. 1-2, Nisan Mayıs, 1931 Tarihli, Derginin İlk İki Sayısı, İstanbul Basım, 32 Sayfa, İlk Sayfada Derginin Mesul Müdür Kazım Nami (Duru) ve Sonraki Yıllarda Müdürlüğünü Yapan Mehmet Ali Haşmet'in İmzaları Yer Almakta, Mecmua İçerisinde Mason Üstatlarının Müster İsimlerle Yazıları Yer Almakta, Nadir, 25x17 cm

Kazım Naim, görüşleriyle II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet döneminde Türk eğitim sistemini etkilemiş önemli bir eğitim adamıdır. Selanik’te Osmanlı Devleti’nin ilk anaokulunu açmış; eğitim hakkında görüşleri 1930’lu yıllarda CHP’nin programında yer alarak ülkenin resmi eğitim ideolojisi olmuştur. TBMM 5. ve 6. Dönemlerde Manisa milletvekili olarak mecliste yer aldı.

Mehmet Ali Haşmet Kırca, Filibe'de rüştiyeyi bitirdikten sonra meşrutiyetten önce Galatasaray Sultanisi'nde okumak için İstanbul'a gelir. Okuldan sonra Maarif Nezareti'ne bağlı birimlerde göreve başlar. Sonra Almanya'da, Türkiye'ye gelecek Alman ve Avusturya subaylarına Türkiye ve Türkçe dersleri veren bir kürsüde görev alır, lektör olur. Bu arada Almanya'da felsefe doktorasını tamamlayıp mütareke yıllarında da Türkiye'ye döner. Bir gün tramvayın Galatasaray durağında, bir İngiliz subayının Türk kadınını yerinden kaldırması ile başlayan tartışma sonucu tevkif edilir, hapse atılır, oğlu Coşkun Kırca'nın anlattığına göre gözleri kapalı olarak bir İtalyan şilebine bindirilip yurtdışına gönderilir. Bir daha İstanbul'a gelişi 1922 veya 23'leri bulacaktır. Döndükten sonra Şişli Terakki Lisesi'nin kurucu müdürü olur. Çok uzun yıllar bu görevi ifa eder. Buradan ayrıldıktan sonra bu sefer Yeni Kolej'in kurucu müdürlüğünü üstlenir. 1889'da doğan, İstanbul Erkek Lisesi'nde de Fransızca dersleri veren Kırca, Şişli Halkevi'nin de uzun yıllar başkanlığını yapar.

Kenarı lekeli

Details
previous
Go to Page: / 1
next